Nestekjærlighet NÅ!

For filmskaperen Margreth Olin er det ingen motsetning mellom å være kunstner og politisk engasjert samfunnsaktivist. Det er ikke bare innen filmen hun viser et sterkt og overbevisende regitalent.
Den 20. desember overrakte hun underskriftslister fra oppropskampanjen nestekjaerlighet.no til Arbeids -og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Olin står bak oppropet sammen med støttespillere fra Redd Barna, NOAS og Den Norske Kirken.


Oppropet er et krav om at regjeringen innfrir løftene fra Soria Moriaerklæringen om en human, solidarisk og rettsikker flyktninge – og asylpolitikk.

Minste form for anstendighet
Margreth Olin er en anerkjent filmskaper som har fått bred oppmerksomhet for sitt sterke samfunnsengasjement. Nå fronter hun et krav om at regjeringen tar ansvar for det den har lovet i forhold til norsk flyktninge – og asylpolitikk, spesielt med fokus på flyktningebarnas rettsikkerhet. – Regjeringen må vise at løftene fra Soria Moria ikke var tomme løfter, men politiske erklæringer som faktisk omsettes i praksis. De 5 kravene vi setter frem i oppropet, er den minste form for anstendighet som vi må forlange av regjeringen. Alt annet er helt uakseptabelt.

Krever human flyktningepolitikk i praksis
Margreth Olin har de siste par årene vært fast spaltist i Dagbladet. Der har hun skrevet mye om utsatte gruppers livssituasjon i Norge, og forhold knyttet til solidaritet, nestekjærlighet og humanitet i norsk politikk. For to år siden fikk Margreth kjennskap til at den tidligere barnesoldaten Mussi fra Eritrea skulle utvises fra Norge etter midlertidig opphold i 5 år.

- Mussi kom som en traumatisert ungdom til Norge med et liv som barnesoldat bak seg. Da jeg fikk vite at utlendingsmyndighetene ville nekte Mussi oppholdstillatelse og sende han tilbake, tenkte jeg at NÅ må noe gjøres, - dette kan ikke gå an, ikke i verdens rikeste land. Under den forrige regjeringen kjente jeg bare avmakt, men når denne regjeringen ga oss Soria Moriaerklæringen hvor de lover en human flyktningepolitikk i praksis, så tenkte jeg at nå må vi synes og høres. Vi forventer en endring. At Mussi, som også er blind, skulle returneres, er et eksempel fra dagens virkelighet som overhodet ikke er i samsvar med en human flyktningepolitikk.

I skjul bak enkeltsaker
- Det finnes mange flere slike eksempler. Mussi er ikke en enestående sak. Jeg har skrevet brev og kontaktet ansvarlige politikere og myndigheter for å få dem til å ta stilling til saken med Mussi. Samtlige har møtt meg med argumentet om at de ”ikke kan gå inn i enkeltsaker”. Hvis de som sitter med ansvaret ikke kan gå inn i enkeltsakene, hvem skal da gå inn i dem? Hvis ikke myndighetene tar ansvaret for enkeltmennesker, hvem skal da ta ansvaret i disse sakene? Til sist ble jeg forbannet og tenkte – HVA kan jeg gjøre for at disse menneskene skal bli møtt med den rettsikkerheten som de i følge FN har krav på, og som vår sittende regjering har lovet dem? Jeg ville ha en aktivistpreget aksjon, en bevegelse som kunne bidra til å revitalisere ordet nestekjærlighet og gi det en mening i dagens samfunn. Jeg rådførte meg med sentrale personer innen NOAS, Redd Barna og Den Norske Kirken som har jobbet med denne problematikken i mange år og kjenner situasjonen godt. Vi startet et samarbeid, og slik ble oppropskampanjen på www.nestekjaerlighet.no en realitet.

Samordne trykket
- Dette handler rett og slett om å være et ansvarlig medmenneske, og gjøre noe når vi kan gjøre noe. Det handler om å samordne trykket mot de som sitter med ansvaret, slik at de tvinges til å ta stilling. Vi ser at det nytter med tiltak som nestekjærlighet.no, ting skjer, fokus rettes mot hva som egentlig foregår. Den siste tiden har media vært opptatt av enkeltsaker og skrevet om flere tilfeller av norsk flyktninge – og asylpolitikk i praksis. Når det havner i riksmedia, må politikerne ta stilling.

- De sier at de ikke kan gå inn i enkeltsaker. Men når trykket blir stort nok som nå, viser de både vilje og evne til å kunne det. Nå er det for eksempel vedtatt at det skal gjøres endringer i lovgivningen for hjemsendelse av flyktningebarn, og fjorårets løfte om å overføre omsorgsansvaret for flyktningebarn fra kommunen til barnevernet, iverksettes endelig.

Bjarne Håkon Hanssens nyttårsløfte
Når Bjarne Håkon Hansen løfter glasset med musserende midnatt ved inngangen til 1 januar 2007, hvilket nyttårsløfte bør han gi da?

- I Norge i dag har vi en historisk mulighet til å gjøre noe for de menneskene som virkelig trenger det, og det skal vi gjøre, og andre skal se til oss!

20. desember overrekker Margreth Olin underskriftlistene til Arbeids – og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på Nobels Fredssenter i Oslo.

Gi din støtte til oppropet på www.nestekjærlighet.no

Påmelding til overrekkelsen av underskriftene kan skje på e-post til: ks@nobelpeacecenter.org


 -
Agnete Brun - Margreth Olin
Margreth Olin
Agnete Brun

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu